JOAQUIM BUDESCA O LA VISUALITAT ESSENCIAL DE LES FORMES DISSOLTES

10984238_1561972084090255_7823235247006990118_n

La mostra antològica que Joaquim Budesca presenta a la Galeria Agora aquest mes d’abril s’afirma mostrant el que constitueix la principal línia definidora de la seva trajectòria al llarg de la darrera dècada. Em refereixo al procés de depuració que lentament però persistent ha anat perfilant i perfeccionant fins arribar a una visualitat essencial de formes dissoltes definides pel color i per un traç que remet a anteriors estadis.

Budesca ha portat a terme una obra ingent des d’una arrelada i irrenunciable vocació artística, amb la passió de qui viu convençut que segueix la seva via i que la pròpia convicció esdevinguda recerca incessant marca l’evolució de les seves passes. El seu és un treball pacient, de l’artista que espera que la mirada de l’altre faci seu el repte visual que li proposa. Des de la figuració de fa unes dècades fins la dissolució osmòtica de les formes en la intensitat del color hi ha una llarga travessa d’afirmacions sense tempteigs.

pm-61696-large

És una evolució que es pot observar límpidament en la mostra que proposta: línies perfilades que donen cabuda al color, formes que es desfan i es refan en un endreçat aiguabarreig cromàtic, fragments triats per mostrar la intensitat de la realitat fragmentada, figuracions tot just apuntades per intensificar l’efecte del color. És, altrament, una pintura continguda, intensa però sense estridències, equilibrada.

L’obra que fa part de l’estètica de la figuració és evocadora i expressiva, amb un deix líric que l’acompanya en la travessa dels diferents àmbits i llenguatges. L’obra que neix de la figuració i en perd l’arquitectura formal en favor del guany de la massa delimitada, definida pel color persisteix en l’onada lírica i introspectiva de l’artista i en una intensitat captivadora. La visualitat essencial de les formes dissoltes ha guanyat, ara per ara, la partida.

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s