FESTA AMB WEB… I ALTRES NOVETATS PER CELEBRAR

Disseny-FM-Sitges

Llisca el món i la Festa es repeteix

David Jou

 Escric aquest Marge Llarg a les envistes, vigília de vigílies. Amb el ressò del Concert de Festa Major amb què el Retrio i els Museus de Sitges han fundat una altra tradició per afegir al Programa,

11887973_881868068556557_485844822457446627_n

i a l’espera del Pregó que enguany ha estat encomanat a en Sebastià Gimènez Mirabent, que de fa mesos frisa esperant la vesprada d’avui.

Tot a punt per al Pregó (2015). Fot. Miquel Forns i Fusté.

Tot a punt per al Pregó (2015). Fot. Miquel Forns i Fusté.

Demà hi haurà la gran rebuda d’en Miru, que s’incorporarà al seguici dels nostres més preuats Cabeçuts, al costat d’en Suàrez, la Cartrona, i els de tota la vida.

En Miru cabeçut (2015). Fot. Albert Solé.

En Miru cabeçut (2015). Fot. Albert Solé.

En Miru en companyia dels Cabeçuts (2015). Fot. Vicenç Morando.

En Miru en companyia dels Cabeçuts (2015). Fot. Vicenç Morando.

Quan sortirà publicat aquest article faltaran quaranta-vuit hores escasses per l’Entrada de les Gralles, però fa dies que els preparatius bullen.

11902290_710016599127154_4698428239428446614_n

I aquest és un Marge Llarg de celebració. També és veritat que enguany serà una Festa Major diferent en l’àmbit familiar, però les dones de casa ens ho hem engiponat perquè l’absència continui essent un bell record aquests dies de festa, com totes les coses bones que vam viure en vida del pare.

Com a ferma partidària de l’origen fundacional de les tradicions, crec que val la pena destacar i celebrar, que la Festa Major de Sitges ja té web, cosa que significa que ja té una sortida universal arreu del món.

Logo_SFM_WEB1

Ja podeu clicar!!

És un web d’utilitat diversa perquè informa, documenta, mostra i evoca. Està pensat per a ús de qualsevol persona que vulgui saber, des del programa d’enguany fins els orígens de tal o tal ball, o com funciona l’organització. Per a aquells que vulguin recordar disfrutant-la – i la Festa Major és un dels grans àmbits d’evocació personal i col·lectiva – el web conté les imatges, els programes, els cartells i els vídeos a cor què vols (mentre escric he obert el vídeo del Drac...).

Des d’un punt de vista del patrimoni documental, el web de la Festa Major compta amb el valor afegit de fer accessibles un conjunt de materials impresos i gràfics com els programes, els cartells, diversos llibres, fotografies i audiovisuals configurant una interessant col·lecció virtual que garanteix la seva preservació i accés universal. És un exemple de com el coneixement i les possibilitats de consultar-lo, incrementar-lo i disfrutar-lo es posen a l’abast de tothom, sense reserves ni restriccions. Vuit-centes imatges, una quinzena de vídeos i sis gigas d’informació documental digitalitzada i descarregable és un contingent d’accés importantíssim al doble valor de la Festa en tant que patrimoni material i immaterial.

Logo-Festa-MajorEl web de la Festa Major de Sitges és un dels elements primordials del projecte del Centre d’Interpretació de la Festa, “la primera aproximació als continguts que han d’omplir de significat el futur Centre d’Interpretació de la Festa i és un reflex de l’informe per a la catalogació de la Festa Major de Sitges que el 23 d’agost s’entregarà al director de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya per aconseguir la catalogació de festa patrimonial per part del Govern Català”, tal com va expressar Joan Duran en la seva presentació. Una primera aproximació, doncs, que per començar, s’ha volgut posar a l’abast de tots els sitgetans en el context d’abast universal com és la xarxa.Joan Duran, autor del disseny dels continguts i dels textos; Ferran Verdejo, del webmàstering; Ferran Vilanova, dels muntatges audiovisuals i el Pasgràfic de Viki Gallardo, Edu Sentís i Xavi Huete han estat els principals artífex d’aquest web que sense dubtes es pot qualificar de modèlic. El seu treball, juntament amb la llista de col·laboradors que figuren als crèdits, com Daniel Albiac, Joana Fort, Vicenç Morando, Miquel Marzal, Francesc Parra, Oriol Julià, Judit Miró o Laura Verdejo, juntament amb les entitats sitgetanes vinculades a la Festa com l’Agrupació de Balls Populars o l’Escola de Grallers, i les entitats, institucions i particulars que hi han pres part o han cedit documentació, mereixen tot el reconeixement pel rigor, la pedagogia i la qualitat que el web transmet.

I com que una imatge val més que mil paraules, val la pena destacar la nova imatge que a partir d’ara representarà visualment, a manera de logo, la Festa Major de Sitges: la solució gràfica que amb els colors puntejats de l’espardenya són els referent a les trenta-sis hores més intenses del calendari sitgetà.

El web de la nostra Festa Major és per celebrar, disfrutar, conèixer, compartir i reviure i un guany excepcional per a la nostra vida col·lectiva.

2 pensaments sobre “FESTA AMB WEB… I ALTRES NOVETATS PER CELEBRAR

 1. Toni Clapés diu:

  ahir vam venir a veure el Cau Ferrat i el Museu Maricel, i vam quedar admirats de tanta bellesa i de la intel.ligent i respectuosa remodelació. crec que el conjunt “mérite le voyage”, com solia dir el Bibendum. felicitacions, doncs. de tot cor. endavant! una abraçada,

  toni

  Enviat des del meu iPad

  Antoni Clapés antoniclapes.com escriptors.cat/autors/clapesa/ cafecentral-poesia.cat

  El 21/08/2015, a les 12:38, Quadern de Terramar va escriure: > >

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s